Sunday, May 3, 2009

MEMPROSES MAKANAN HALAL

Akademi TeMan
Pengendali Kursus Asas Proses MakananKURSUS MEMPROSES MAKANAN HALAL

Teman adalah sebuah syarikat perunding indusri makanan dalam skop teknologi makanan dan keusahawanan.MISI
untuk membantu mengembangkan potensi usahawan dalam industri makanan.
untuk melahirkan golongan usahawan industri makanan yang kompetetif.
Pakej perkhidmatan yang ditawarkan:-
1. PROGRAM KURSUS INDUSTRI MAKANAN
Penekanan kepada teknologi pemprosesan makanan dan keusahawanan serta pengkormersialan.2. PROGRAM KHIDMAT PERUNDINGAN INDUSTRI MAKANAN Skop perkhidmatan meliputi aspek teknologi makanan dan keusahawanan:
Pembangunan produk/sistem baru.
Peningkatan kualiti produk/sistem sedia ada.
Program piawaian kualiti (Amalan Peningkatan Kualiti/GMP/ISO/HACCP)
Audit kualiti dalaman
Program penjimatan kos
Pembangunan sumber
Bina upaya
Motivasi
AkaDeMi TeMan merupakan syarikat 100% bumiputera Pengendali Kursus Asas Proses Makanan halal terutamanya makanan sejuk beku. Makanan halal kini bukan lagi semata-mata isu agama Islam, tetapi sudah menjadi persoalan dalam bidang bisnes dan perdagangan. Sebagai contohnya diseluruh negara sekarang ada kira-kira 8,000 restoran Muslim. Bagaimanapun, bilangan orang Islam yang memiliki kilang memproses makanan seperti mi dan bihun boleh dibilang dengan jari. Justeru, jika strategi tidak dilakukan, usahawan Muslim akan pudar dan akhirnya lenyap. Tetapi yang paling penting ialah mutakhir ini didapati ada kilang yang dibuat oleh bukan Islam tidak mengikut hukum syarak dan menyebabkan ianya bukan sahaja tidak bersih tetapi TIDAK HALAL. Atas kesedaran ini untuk mengalakkan pembuatan makanan halal , melahirkan usahawan bermula dari kecil-kecilan dan atas permintaan ramai, Akademi TeMaN kini menawarkanKURSUS MEMPROSES MAKANAN (HALAL)

Peserta Kursus ini sesuai bagi :1. Bakal usahawan : Yang ingin memulakan perniagaan makanan dari rumah dengan modal yang kecil2. Surirumah : Untuk kegunaan sendiri dalam menghasilkan produk makanan yang halal (disebab banyak kes-kes makanan yang diragui kehalalannya dewasa ini)3. Usahawan : Yang ingin mendalami lagi sesuatu kaedah pemprosesan dengan cara yang betul.4. Pegawai pengembangan daripada agensi kerajaan yang terlibat dalam industri makanan tempatan.5. Bakal pesara
Kursus ini agak unik dan jarang ditawarkan oleh mana-mana organisasi kerana ianya :
Mengunakan peralatan yang asas dan murah yang boleh didapati dari rumah
Mengajar keseluruhan proses dari mula pembuatan, kebersihan dan cara untuk menjual
Boleh terus memulakan perniagaan dari rumah dengan modal yang kecil
Berpeluang menjadi pembekal kepada syarikat dikelola oleh TeMan
(Bergantung kepada terma-terma dans syarat-syarat yang ditetapkan)
Kursus kursus yang ditawarkan adalah seperti berikut :
Nombor Rujukan
1. Mee Kuning
2. Kuey teow
3. Bihun
4. Minuman Soya
5. Minuman Berperisa
6. Tauhu manis
7. Tauhu Keras
8. Fucuk
9. Fish Ball
10. Fish Cake
11. Keropok Lekor
12. Nugget Ikan
13. Burger
14. Sata
15. Otak-otak
16. Sos Cili
17. Sos Tomato
18. Sos Tiram
19. Pencicah
20. Sos Lada Hitam
21. Jus Kodial
Dan lain-lain lagi yang akan ditambah dari masa ke semasa
Kursus ini berbentuk amali dan juga teori dan ceramah. Silibus kursus adalah seperti berikut :
A) Ceramah· Definasi produk· Kebersihan mengikut piawaian GMP (Good Manufacturing Practice)· Pengenalan bahan mentah yang digunakan.· Peralatan dan kelengkapan yang digunakan.· Formulasi.· Kaedah Penyediaan· Pengetinan dan pembotolan· ’Food preservation'· Pembungkusan dan pelabelan.· Kos produk· Pemasaran
B) Latihan AmaliPeserta berpeluang turut serta dalam latihan amali yang dijalankan dalam penyediaan sesuatu produk.
Silibus
Produk buatan peserta yang boleh dibawa pulang
Sijil penyertaan
MoU Rakan kerjasama dengan UnipeQ, UKM ditandatangani untuk saling memberikan kepakaran
·
Pertukaran Dokumen MoU Rakan Kerjasama
belajar teknik-teknik asas memproses makanan secara betul.- tanpa memerlukan modal yang besar, menggunakan peralatan asas yang biasa ada di rumah.- memulakan perniagaan dari rumah.- "dari dapur ke kilang... dari rumah ke taman industri..."PELUANG INI TERBUKA KEPADA:
· Bakal usahawan
· Pegawai pengembangan
· Kursus yang akan diadakan pada :Pada : Ahad sahaja
· Masa : 9.00 am - 5.00 pm
· YURAN : RM250 seorang
Untuk keterangan lanjut sila hubungi.
Puan Lizza 017-392 3294/ 019-222 1643
layari: www.monsun-biz.com/register.php?refid=kios0336
keywords is kursus/food
register "PERCUMA" dan dapatkan perkembangan kursus seterusnya dari web saya..

3 comments: